WinWinst Podcast - informatie

Toekomstgericht ondernemen, de betekeniseconomie. Sinds januari 2024 is er wetgeving voor grote beursgenoteerde bedrijven die voorschrijft dat ze moeten rapporteren over kansen, risico's en op het gebied van duurzaamheid.

Lees meer »

De Betekenisbox - je eerste stap naar een toekomstbestendig businessmodel

Betekenisvol ondernemen mag dan niet nieuw zijn, het is nog niet bij iedereen bekend. Toch biedt het uitdagende mogelijkheden voor jouw organisatie. Het lijkt misschien groots, maar je kunt klein beginnen. De vraag is: hoe beslis je wat wel en niet te doen? De Betekenisbox, ontwikkeld door de Stichting Betekeniseconomie in Twente, is een effectieve methode om het juiste antwoord te vinden op deze vraag.

Lees meer »

De kracht van B Corp: waarom steeds meer ondernemingen kiezen voor certificering.

In een wereld waar maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid steeds belangrijker worden, is de term "B Corp" de laatste jaren steeds vaker te horen. Maar wat houdt deze certificering precies in en wat betekent het voor bedrijven die zich ertoe verbinden? In dit artikel gaan we dieper in op wat een B Corp is, hoe je als ondernemer deze certificering kunt verkrijgen, en welke voordelen het biedt op de lange termijn. We zullen ook onderzoeken hoe klanten en potentiële werknemers kijken naar organisaties die B Corp-gecertificeerd zijn.

Lees meer »

De CSRD-wetgeving en de impact op MKB ondernemers: 5 belangrijke vragen en antwoorden.

De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd dat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zal worden ingevoerd om de duurzaamheidsrapportage van bedrijven te verbeteren en uit te breiden. Deze nieuwe wetgeving zal van invloed zijn op bedrijven in heel Europa, inclusief MKB-ondernemingen. In dit artikel beantwoorden we vijf belangrijke vragen over de aankomende CSRD-wetgeving en bespreken we wat dit betekent voor MKB-ondernemers.

Lees meer »

Wat is betekenisvol ondernemen?

In een wereld die vaak wordt gedomineerd door winstmaximalisatie en kortetermijndenken, rijst een nieuwe vorm van ondernemerschap op: de betekenisvolle ondernemer. Deze ondernemers streven niet alleen naar financiële winst, maar ze hebben een groter doel voor ogen: meervoudige waardecreatie. Ze willen positieve verandering teweegbrengen voor werknemers, de gemeenschap, het milieu en zichzelf, en streven naar duurzaam lange termijn bestaansrecht.

Lees meer »

Hoeveel belasting moet ik betalen?

Dat is meestal de eerste vraag die ik van een ondernemer krijg. En laten we eerlijk zijn, we hebben het in Nederland best ingewikkeld gemaakt om hier een makkelijk antwoord op te geven. Eerst even een greep uit een aantal vragen die eerst gesteld moeten worden om antwoord te kúnnen geven op deze vraag:

Lees meer »