De Betekenisbox - je eerste stap naar een toekomstbestendig businessmodel

Gepubliceerd op 2 januari 2024 om 17:26

Betekenisvol ondernemen mag dan niet nieuw zijn, het is nog niet bij iedereen bekend. Toch biedt het uitdagende mogelijkheden voor jouw organisatie. Het lijkt misschien groots, maar je kunt klein beginnen. De vraag is: hoe beslis je wat wel en niet te doen? De Betekenisbox, ontwikkeld door de Stichting Betekeniseconomie in Twente, is een effectieve methode om het juiste antwoord te vinden op deze vraag.

 

Lagere kosten door minder afval, een eerlijke beloning voor alle schakels in de keten, verminderde negatieve impact op het milieu, en producten en diensten die bijdragen aan het herstel van de wereld. Bij Bloei geloven we in betekenisvol ondernemen, een vorm van duurzaamheid waarbij we streven naar een gezonde bedrijfsvoering zonder schade aan mens en natuur.

 

De Betekenisbox is een waardevolle tool als je een duurzame strategie wilt ontwikkelen en tegelijkertijd draagvlak wilt creëren binnen jouw organisatie. Het spelbord bevat verschillende kwadranten, waaronder  'doen we wel',  'doen we niet', ' willen we wel' en 'willen we niet'. Op stapel liggen kaartjes met uitspraken over duurzame kansen voor jouw organisatie. Een voor een plaats je deze kaartjes op het bord, waardoor duidelijk wordt:

  • welke betekenis jouw bedrijf momenteel heeft
  • waar de ambities voor de toekomst liggen
  • welke concrete stappen je wilt zetten om daar te komen.

Dit proces doorloop je niet alleen, maar samen met je collega's. Het resulteert in een waardevol gesprek waarin je gezamenlijk beslist welke ambities je wilt verwezenlijken en welke wellicht nog niet. Door de spelvorm is het niet alleen effectief, maar ook nog eens ontzettend plezierig om samen te doorlopen.

 

Een sessie met de Betekenisbox begeleidt door Bloei duurt ongeveer 1,5 uur.

 

Heb je interesse? Neem contact op via onderstaand formulier.