De kracht van B Corp: waarom steeds meer ondernemingen kiezen voor certificering.

Gepubliceerd op 18 december 2023 om 16:25

In een wereld waar maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid steeds belangrijker worden, is de term "B Corp" de laatste jaren steeds vaker te horen. Maar wat houdt deze certificering precies in en wat betekent het voor bedrijven die zich ertoe verbinden? In dit artikel gaan we dieper in op wat een B Corp is, hoe je als ondernemer deze certificering kunt verkrijgen, en welke voordelen het biedt op de lange termijn. We zullen ook onderzoeken hoe klanten en potentiële werknemers kijken naar organisaties die B Corp-gecertificeerd zijn.

 

Wat is een B Corp?

B Corp staat voor "Benefit Corporation" of "B Certified Corporation". Het is een certificering die wordt toegekend aan bedrijven die voldoen aan strenge sociale en milieu-normen, en die zich committeren aan het leveren van positieve impact op zowel de samenleving als het milieu. B Corps streven ernaar om winstgevend te zijn, maar ze meten hun succes niet alleen aan de hand van financiële resultaten. Ze willen ook bijdragen aan het welzijn van de gemeenschap, de planeet en hun werknemers.

Om een B Corp-certificering te verkrijgen, moet een bedrijf voldoen aan specifieke criteria, zoals transparantie in zakelijke praktijken, duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en ethisch leiderschap. De certificering wordt toegekend door de non-profitorganisatie B Lab, die bedrijven beoordeelt aan de hand van hun prestaties op het gebied van milieu-impact, arbeidspraktijken, governance en maatschappelijke betrokkenheid.

 

Hoe wordt een bedrijf B Corp-gecertificeerd?

Het proces om een B Corp-certificering te verkrijgen is grondig en vereist toewijding van het bedrijf. Hier zijn de stappen die ondernomen moeten worden:

 1. Evaluatie: Het bedrijf begint met het invullen van de B Impact Assessment, een uitgebreide vragenlijst die de prestaties van het bedrijf op het gebied van sociale en milieu-impact beoordeelt. Dit omvat onderwerpen als werknemersbetrokkenheid, milieuduurzaamheid, en transparantie in bedrijfsvoering.

 2. Voldoen aan Normen: Het bedrijf moet voldoen aan de minimale normen voor elk van de vier categorieën: milieu, arbeid, governance en maatschappelijke betrokkenheid. Het kan nodig zijn om wijzigingen aan te brengen in beleid, praktijken en operaties om aan deze normen te voldoen.

 3. Verbintenis: Het bedrijf moet een B Corp overeenkomst ondertekenen, waarin staat dat het zich verbindt tot het creëren van positieve impact en transparantie in de bedrijfsvoering.

 4. Verificatie: B Lab voert een onafhankelijke audit uit om te controleren of het bedrijf voldoet aan de gestelde normen en of het de verbintenis nakomt.

 5. Certificering: Als het bedrijf slaagt voor de audit, wordt het officieel gecertificeerd als een B Corp.

 

Wat betekent B Corp-certificering voor de lange termijn?

De B Corp-certificering heeft tal van voordelen voor bedrijven op de lange termijn:

 1. Missiegedreven Groei: B Corps hebben een duidelijke missie om positieve verandering te creëren, wat kan leiden tot betere betrokkenheid van werknemers en klanten die zich willen associëren met een ethische organisatie.

 2. Competitief Voordeel: Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan merken die duurzaam en maatschappelijk verantwoord zijn. Het B Corp-label kan een krachtig middel zijn om je te onderscheiden van concurrenten.

 3. Toegang tot Netwerken: B Corps maken deel uit van een wereldwijd netwerk van gelijkgestemde bedrijven, wat kan leiden tot waardevolle zakelijke kansen en partnerschappen.

 4. Verantwoorde Financiering: B Corps hebben toegang tot investeerders en financiële instellingen die waarde hechten aan sociale en milieu-impact, wat kan leiden tot gunstige financieringsmogelijkheden.

 

Hoe kijken klanten en potentiële werknemers naar B Corps?

Klanten en werknemers zien B Corps vaak als aantrekkelijke keuzes. Hier is waarom:

 1. Klanten: Klanten zijn steeds meer bewust van de impact van hun aankopen op de wereld. Ze vertrouwen op B Corp-certificering als een indicator van ethische bedrijfspraktijken en milieuvriendelijkheid, wat kan leiden tot loyaliteit en positieve merkperceptie.

 2. Werknemers: Steeds meer getalenteerde professionals willen werken voor bedrijven die hun waarden delen. B Corp-certificering kan helpen bij het aantrekken en behouden van toegewijde medewerkers die geloven in de missie van het bedrijf.

 

B Corp-certificering is dus veel meer dan een badge op een website. Het is een toewijding aan een betere wereld, waarbij bedrijven zich verantwoordelijk voelen voor de impact van hun activiteiten op de samenleving en het milieu. Voor bedrijven die streven naar duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en groei op de lange termijn, kan het behalen van de B Corp-certificering een waardevolle stap zijn. Het is niet alleen een erkenning van hun inspanningen, maar ook een kans om een positieve impact te creëren en gewaardeerd te worden door klanten en werknemers die geloven in een betere toekomst.

 

Op dit moment ben ik een organisatie aan het begeleiden met de B Corp certificering. Hierover volgt binnenkort meer.