• Interne processen

  • Financieel Management

  • Human resources management

Over speedboten en tapijttegels.

Wat hebben speedboten, oceaanzeilers, Max Verstappen, de Haka en tapijttegels met elkaar te maken?

Niets.

Behalve op het Congres ‘When others Zig you Zag’ waar ik naar toe ben geweest. Een congres in het thema van veranderen, dingen anders doen. Met de nadruk op doen.

Een inspirerend event met diverse sprekers en workshops waar ik een aantal boeiende onderwerpen en ervaringen van wil delen met jullie.

De tapijttegels zijn van tapijtproducent Interface, tevens de locatie van het congres. Beursgenoteerde onderneming Interface werkt sinds 1994 aan Mission Zero. Dat is hun doelstelling om in 2020 niet alleen klimaatneutraal te produceren, maar zelfs een positieve bijdrage aan milieu en maatschappij te leveren. Hoe ze dat doen? Een prachtig verhaal van Geanne van Arkel over oude visnetten uit de plastic soep in de oceaan vissen en hergebruiken als grondstof. Hét bewijs dat duurzaamheid en rendement samen kunnen gaan. En hét bewijs dat duurzaam werken een enorme positieve boost op je reputatie en merkwaarde kan hebben.

Strateeg en auteur Menno Lanting  neemt ons mee op reis in een speedboot. En legt uit waarom een activiteit opzetten als een speedboot naast de onderneming die hij ziet als de olietanker versnellend werkt. Dit voorkomt ook dat de olietanker strandt op een zandbank. Het gaat over de uitdagingen van organisaties om aangesloten te blijven in onze snel veranderende wereld.

Zoals de reparateurs van de afwasmachinereparatiedienst. Herken je dit? Via de ‘moderne organisatie’ kan je door middel van een mail met de melding van een aanvraag voor de reparatie dagen wachten op de bevestiging van je afspraak. Die vervolgens over 2 weken op woensdag wordt ingepland tussen 9 en 17 u.

Neem dan de 70 voormalig werknemers die nu als freelance monteurs de samenwerking zelf hebben opgezocht. Hiervan krijg je na de storingsmelding een bericht op je smartphone met een, door een student gebouwde, link naar de Google agenda van de monteur. Omdat je zelf ziet waar de monteur nog meer afspraken heeft plan je die toch een beetje logisch voor hem in. De monteur die komt blijkt een wiki te gebruiken met alle soorten storingen en meldingen die hij met zijn collega freelancers zelf heeft gevuld. En ze werken op inhuurbasis nog steeds bij hun voormalig werkgever, waarbij ze meer verdienen en flexibeler zijn. En er zit geen planning en organisatie meer achter. Sterker nog: de klant doet de planning zelf;) De boodschap: wanneer je de organisatie niet aanpast aan de veranderende wereld kan je door je eigen voormalig werknemers worden ingehaald.

Tussen deze inspirerende verhalen kregen we kans de Haka zelf mee te doen. Deze dans van origine van de Maori’s uit Nieuw Zeeland wordt traditioneel door het rugbyteam de All Blacks uitgevoerd om de tegenstander te intimideren.

Van Rients Ritkes leerden we dat je ruimte op je harde schijf moet houden om creatief te kunnen denken. Je ervaringen met zenmeditatie verwerken helpt om niet vast te lopen. Met als startup een massage voor de hele zaal wist Rients het van iets zweverigs om te zetten naar een heel concrete ervaring!

Schrijver, consultant en dagvoorzitter Hans van de Loo legt feilloos uit hoe we het enorme (51%!) verlies aan menselijke energie in organisaties kunnen stoppen. Stop met plannen maken, ga doen! Zijn voorbeeld van het experiment om een toren bouwen met spaghetti en schilderstape is schokkend en hilarisch. Kleuters die gelijk aan de slag gaan scoren vele malen hoger dan business school studenten. Waarom? Ze doen…. en leren door te doen.

De dag wordt afgesloten door Erik Jan Harmens met een prachtig gedicht vanuit zijn observaties van het hele congres. Schrijver, columnist, dichter en Corporate storyteller Erik Jan Harmens heeft diverse titels op zijn naam, waaronder ‘Hallo muur’. Dit werd in januari 2015 DWDD boek van de maand en gaat over zijn overmeesterde 25 jarige alcoholverslaving. Het is hiermee een hart onder de riem voor iedereen die een nieuw leven probeert op te bouwen. De openheid waarmee Erik Jan over deze periode van zijn leven vertelt is maakt je stil en laat je van de stoel vallen van het lachen.

Ook de workshops tussen deze sprekers door hebben veel informatie en zetten ons aan het denken.

Wat verklaart het succes van Max Verstappen: hij haalt in waar het eigenlijk niet kan. Hoezo anders doen?

Wat kunnen managers leren van oceaanzeilers. In het VOCA tijdperk van nu (Verandering, Onzekerheid, Complex en Ambigu) moeten we stoppen met organisatiestructuren uit de 20e eeuw en managementprincipes uit de 19e eeuw. Goed voorbereiden en vooral flexibel schakelen!

Gevoed met een hoofd vol inspiratie ga ik huiswaarts, zin om te DOEN, zin om in onze veranderende wereld duurzaam te ondernemen!